Ninniku Seishin

Dit ras is lastig in het kort te beschrijven. Het is natuurlijk niet voor niets dat hier al heel wat boeken over geschreven zijn. Maar over het algemeen kan worden gezegd dat het een trotse, evenwichtige, moedige en zelfstandige hond is. En oja we moeten vooral ook niet vergeten te noemen dat ze verschrikkelijk eigenwijs zijn. Bijna iedereen valt voor het uiterlijk van de akita inu maar dit karakter zorgt ervoor dat dit een hond is wat niet bij iedereen zal passen. 

Hachiko
De meeste mensen kennen de akita inu van de film Hachiko. Waarin hij na het overlijden van zijn baasje Hachiko trouw iedere dag op zijn baasje bij het station blijft wachten tot hij terugkomt. Natuurlijk zitten er in deze film gelijkenissen met het karakter van de Akita inu. Maar in dit film zijn de karaktereigenschappen enorm geromantiseerd. Dus als u na het zien van deze film denkt een Akita inu past bij mij. Doen dan alstublieft nog verder wat onderzoek naar het ras. En u zal ontdekken dat dit geen makkelijk ras is. Zoals het in de film wellicht wel doet voorkomen. 

Respect 
De Akita inu is enorm trouw aan zijn baas. Maar dit komt niet vanzelf. De Akita inu is een nobel dier. En vraagt daarom ook respect van zijn baas. Geef je de Akita inu respect dan zal je het als baasje terug ontvangen. Met respect wordt deze hond een kameraad voor het leven. 

Opvoeding 
De Akita inu is een sterke en zelfstandige hond. Dit wil niet zeggen dat deze met een harde hand opgevoed dient te worden. In tegendeel zelfs. De Akita inu weet zelf maar al te goed dat hij fysiek sterker is dan zijn baas. En zal ook niet bang zijn om dit dan te laten zien. Zoals eerder geschreven verdient de Akita inu respect. Dit geldt dus ook voor de opvoeding. Wij beschrijven het opvoeden liever als een psychologische uitdaging. De Akita inu is erg slim en zal dus ook snel leren als hij op de juiste manier geprikkeld wordt. En er de juiste beloning tegenover staat. 

Omgang met andere honden
De Akita inu kan erg dominant zijn naar andere honden. Het is dus zeker ook geen allemansvriend. De meeste Akita inu’s zullen dus ook niet erg geliefd zijn op een speelweide of in een losloopgebied. Dit ras zal de andere honden graag laten zien dat hij de baas is. Als dit gedrag niet goed begeleid wordt kan dit zelfs leiden tot agressief gedrag. Het is daarom dan ook zeer belangrijk om van pup af aan hierin de hond goed te begeleiden en in op te voeden. 

Uiterlijk 
De Akita inu komt voor in drie kleuren. Rood, brindle en wit. Met het typische urajiro. Dit betekend dat de zijkanten van de snuit, wangen, binnenkant van de poten, achterkant van de staart, kaak en de borst wit van kleur horen te zijn. 

De Akita inu heeft een dubbele vacht. Dit betekend dat er een ruime laag onderwol is naast de dekharen. Dit vachttype verhaart normaal gesproken twee keer per jaar. En dan verharen ze gelijk ook flink. Meerdere malen per dag stofzuigen is dan ook geen uitzondering in deze periode.  Sommige baasjes bewaren de onderwol die ze verliezen in de rumperiode. En laten er sjaals of truien breien van de wol die ze hebben verzameld. 

Tot Slot
Er is veel te lezen in boeken en op internet te lezen over het karakter en gedrag van de Akita inu. Doe dit ook zeker. Maar hoe kunt u nu het beste het ras leren kennen dan in real life. Wij adviseren dan ook als u overweegt om een Akita inu aan te schaffen eerst eens kennis te maken met het ras. U bent bij ons altijd welkom om eens kennis te maken met onze honden. Of bezoek eens een familiedag of evenementen van de rasverenigingen, Nippon inu en de NVAI. Hier maakt u op een laagdrempelige manier kennis met het ras. En kan u veel kennis en ervaring opdoen van andere baasjes en fokkers.

 

Bronnen:
Nippon inu
NVAI
Akita Treasure of Japan – Barbara Bouyet